Kategorie

Archiwa

Porady Dietowe

Nie do strawienia

Celuloza i wiele innych podobnych składników, obejmowanych ykle wspólną nazwą „błonnik”, w ludzkim organizmie nie mają :>owiednich sobie enzymów. Związki te, wchodzące w skład n komórkowych, mogą być rozłożone i strawione przez różne ibnoustroje (pleśnie*drożdże, bakterie), ale nie przez ustrój Dwieka. Nawet flora bakteryjna naszych kiszek, choć mamy jej mało, nie daje sobie rady z błonnikiem. Dlatego też prawie cały nnik wprowadzony do organizmu zostaje z niego wydalony iz z kałem. „•

Continue reading

Nasze błędy żywieniowe

Nasza niewiedza z zakresu żywienia mści się okrutnie. Bije nas po kieszeni, a przede wszystkim odbiera nam zdrowie, młodość, urodę… Nie tylko lekarz z racji swego zawodu, ale niemal każdy z nas może powiedzieć, że zna niezmiernie mało naprawdę zdrowych ludzi. Nawet ci, którzy uchodzą za zdrowych, rzadko cieszą się zdrowiem doskonałym, odpornością na choroby, dolegliwości, niedomagania, zmęczenie itp. jakże mało jest np. dorosłych ludzi

Continue reading

Kuracja odchudzająca Gayelorda Hausera

Gayelord Hauser, lekarz hollywoodzki i apostoł odmładzania, wywołał swoją książką pt. Pozostań młodym, żyj dłużej małą rewolucję w Ameryce i Europie. Jeżeli mielibyście chęć wypróbować kurację dra Hausera, to ułóżcie swój dziesięciodniowy plan odżywiania według następujących przepisów:

1 dzień:L ŚNIADANIE: połowa grejpfruta, jajko w koszulce, dwa biszkopty żytnie (Rogenkekse), szklanka mleka lub kawy z mlekiem, którą należy zaprawić stołową łyżką drożdży piwnych dla wzmocnienia należy przyjąć kapsułkę tranu, tabletkę kwasu askorbinowego (wit. C), kapsułkę wit. E i 6 tabletek soli mineralnych, zawierających wapń, fosfor, żelazo i jod.

Continue reading

Kochane ziemniaczki!

100 g ziemniaków zawiera 2 g białka roślinnego, ale wartościo-wego, 16 g węglowodanów, 6 mg wapnia, 0,5 mg żelaza, ok. 15 mg witaminy C i po trochu witamin z grupy B i innych oraz rozmaite makro-i mikroelementy. Ponadto ziemniaki są wybitnie żasado- twórcze. Słowem, są bardzo „zdrowe”. Mają jednak sporo związków siarki (190 mg S03), czyli mogą wywoływać wzdęcia, gazy, no

Continue reading

„Jednodniówki”

Wszystkie te kuracje „jednodniówki” są skuteczne i mogą nawet nie zaważyć na naszym zdrowiu, jeśli je przeprowadzamy co najwyżej 1-2 dni w tygodniu, i to – powiedzmy – w ciągu miesiąca, nie dłużej. Przy okazji na pewno z łatwością zgubimy te 2, 3, 4 kilogramy.

Mogą być również doskonałą „kuracją” po dniach obżarstwa, np. po świętach, po pobycie u krewnych czy zna jomych, którzy byli zbyt gościnni. Ale to nie są kuracje dla grubasów, którzy muszą stracić ponad 10 kg, a nieraz dużo więcej. Dla nich potrzebne są kuracje długotrwałe, a raczej przestawienie się na zupełnie inny sposób odżywiania, nabranie nawyku racjonalnego żywienia i powolne, ale systematyczne tracenie na wadze aż do osiągnięcia wymarzonego rezultatu i pozostania przy nim na stale.

Continue reading

Jak nie żywić maluchów?

Niestety, coraz większa liczba rodziców nie bierze odpowiedzialności, za naukę zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci od najmłodszych lat uczą się, że podstawą diety mogą być produkty bogate w sztuczne węglowodany, szkodliwe tłuszcze trans oraz konserwanty. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że to właśnie takie potrawy mogą determinować to, czym dziecko żywi się w przeszłości. Najnowsze badania wskazują, Continue reading

Jak dbać o zdrowy uśmiech?

Nasi rodacy bardzo często nie dbają o swój zgryz. Co trzecia osoba bagatelizuje wizyty u stomatologa, a gabinet odwiedzany jest dopiero wtedy, kiedy zaczynają go boleć zęby. Tymczasem, zdrowie naszych zębów nie zależy tylko od częstych wizyt dentystycznych, ale przede wszystkim od nawyków żywieniowych. Częste posiłki, wymagają korzystania z nici dentystycznej i regularnego szczotkowania zębów. Nie da się jednak ukryć, Continue reading

Ile posiłków dziennie i w jakiej ilości powinno się je jeść?

Do najczęściej zadawanych przez dietetyków pytań, należą te związane z częstotliwością i ilością spożywanych pokarmów. Jedno z najczęściej powtarzanych w takich wypadkach sentencji „śniadanie jedz, jak król…” kryje w sobie wiele racji. Osoby, chcące żyć zdrowo, powinny spożywać obfite śniadanie, by mieć wiele energii na cały dzień. Poprawi ono samopoczucie i nie spowoduje Continue reading

Ile gramów – ile kalorii?

Warto by zapoznać się z poniższą tabelą, która pokazuje wagowo, ile trzeba zjeść różnych produktów, aby uzykać wartość równą 100 kaloriom.

Waga 100-kalorycznej porcji świeżych warzyw jest przeszło 10-krotnie wyższa niż np. pieczywa lub przeszło 50-krotnie wyższa niż np. masła.

Stąd już jasny wniosek, że można zjeść dużo wagowo, a nie przysporzyć organizmowi wielu kalorii, czyli nie utyć – i odwrotnie. Dla łakomczuchów chcących schudnąć – cała więc nadzieja w węglowodanach (tych małokalorycznych). Można się najeść, można nie głodować, a przy tym – systematycznie szczupleć.

Continue reading

Gotowanie w szybkowarze

O poważniejszych skutkach nie będziemy pisać, gdyż chyba te wystarczą. I jeszcze drobiazg. Czerwoność nosa czasem ustępuje, gdy organizm ma pod dostatkiem witaminy C. Przy wszelkich reumatyzmach i różnych dolegliwościach gośćcowych trzeba do-starczać organizmowi jak najwięcej witaminy C.

Warto też poruszyć sprawę nietrwałości witaminy C, gdyż bardzo łatwo ulega ona rozkładowi. Witaminą C znajduje się w warzywach i owocach, ale w miarę ich Continue reading

Fosfor – uniwersalny

O fosforze można powiedzieć, że trudno o składnik pokarmow bardziej uniwersalny, to znaczy taki, który by odgrywał ta zasadniczą rolę w tylu różnorodnych i ważnych dla życia proce sach. W normalnych warunkach jego niedobory występują bardz rzadko.

Siarka – na porost włosów: Siarka dostaje się do naszego ustroju z białkiem, np. mięs wołowego, jaj, mleka, pszenicy, fasoli, owsianki (owies wpływa n piękny połysk włosów nie tylko u koni). Zdarza się, że duże porcj ziemniaków wywołują u ludzi wzdęcia, a nawet biegunki. Jest t spowodowane również zawartością siarki w związkach niebiałko wych, między innymi w ziemniakach. Nie należy więc przesadza w objadaniu się ziemniakami. Jest to szczególnie ważne w kura cjach odchudzających.

Continue reading

Dłuższe dieiy odchudzające

W pięknie wydane j niemieckiej książce Lilo Aureden pt. Schórt sein -schón bleiben, czyli „piękną być- piękną pozostać” , która ukazała się w RFN w 1955-r. i miała w tymże roku aż pięć wydań, są przytoczone diety kilku słynnych lekarzy. Zacytujemy je tutaj. Może ktoś z Was będzie chciał z nich korzystać? Cytujemy je tak, jak zostały opracowane, mimo że nie zawsze da się je zrealizować w naszych warunkach. Mamy w stosunku do nich takie same zastrzeżenia, jak do wszystkich innych kuracji gwałtownie odchu-dzających. To znaczy, że wymagają one nie lada charakteru, aby ich przestrzegać, a ponadto, aby po kuracji już dzielnie przebytej nie wpaść na nowo w „nałóg” jedzenia.

Continue reading

Długotrwała podróż

Wakacje są czasem podróży. Sam urlop jest przyjemnością, jednak podróż może oznaczać poważny wysiłek dla osób, cierpiących na chorobę lokomocyjną. Przy kilkunastogodzinnej jeździe, nawet po zażyciu lekarstw, jak Locomotiv czy Aviomarin, trzeba regularnie spożywać napoje – co jednak z jedzeniem? Osobom, które mają skłonności do nudności i bólów brzucha, odradza się spożywanie jakichkolwiek posiłków przed podróżą. Continue reading

Dieta na cały tydzień – ciąg dalszy

Obiad: 200 g krótko duszonego, świeżego szpinaku, 150 g pieczonej – wątróbki cielęcej (nie panierowanej), dwa ziemniaki w mundurkach filiżanka nie słodzonej czarnej kawy.

Kolacja: szklanka jogurtu, sałatka przygotowana z różnych świeżych owoców, kawałek tostu, jajko na miękko i cienki plasterek chudej, surowej szynki.

PIĄTEK – Obiad: 200 g gotowanej ryby, porcja zielonej sałaty z sokiem cytrynowym, kawałek tostu, filiżanka nie słodzonej Continue reading

Czy po przerwaniu diety od razu przybywa się na wadze?

Jada�o si� dot�d margaryny i r�ne mas�a ro�linne, np. mas�o pistacjowe (z orzeszk�w pistacji), mas�o z orzech�w laskowych, w�oskich lub innych, a ostatnio – w�a�nie jada si� pieczywo posmarowane majonezem. Zdrowiej, smaczniej i -je�li w male�kiej ilo�ci – to nietucz�ce.

Czy to prawda, �e kiedy si� przestaje stosowa� jak�� diet�, od razu przybywa nam na wadze? Nie zawsze, ale to si� zdarza. S� – m�wi�c j�zykiem hodowc�w rolnik�w – dobre i z�e �sztuki opasowe�. Te dobre, prawd� m�wi�c, musz� stale uwa�a� na to, co jedz�. Te Continue reading